zaterdag 12 januari 2013

Homemade yoghurt

Jaja eindelijk weer een blogje van mij. Ik ben graag aan het experimenteren. En dan vooral om dingen te maken die je normaal dus gewoon in de winkel koopt. Nu ben ik zelf helemaal geen vla eter. Normaal ben ik een zoetekauw maar na een warme maaltijd vind ik een frisse yoghurt altijd erg lekker. Nu vind ik gewone yoghurt maar gewoon,
gewoon en bovendien veel te zuur. Vruchtenyoghurt is er alleen maar in mager. Nu was ik opzoek gegaan om zelf yoghurt te maken. Na een korte speurtocht op het grote web kwam ik er achter dat het niet een makkelijk klusje is tenzij je een yoghurtmaker hebt. Ik dus opzoek naar een yoghurtmaker. Via de bekendste tweedehands site kwam ik eentje tegen in mijn woonplaats. Deze heeft manlief gisteren opgehaald en zonet heb ik dan de eerste poging gedaan. Het gaat als volgt. Men neme een halve liter volle melk. (verse melk eerst koken, komt het uit een pak dan is het niet nodig) Een klein bekertje gewone yoghurt. (deze moet juist wel vers zijn) Een pannetje. De melk dus laten koken en aflaten koelen tot ongeveer 40 graden. Of de koude melk verwarmen tot 40 graden. 2 eetlepels yoghurt er goed doorheen roeren. En dan giet je het over in de potjes. In de yoghurtmaker en dan maar 24 uur wachten. Na 12 uur heb je al yoghurt maar dan is nog niet alle lactose omgezet. Na de 12/24 uur laat je het afkoelen in de koelkast en klaar is je yoghurt. Om opnieuw te beginnen hoef je geen nieuwe yoghurt te kopen maar je kunt dus gewoon 2 eetlepels van je zelf gemaakte yoghurt nemen. Dit kun je een aantal keren herhalen voordat de verkeerde bacteriƫn de overhand nemen. Dan moet je dus wel weer zelf een klein bekertje yoghurt kopen. Je kunt ook de levende yoghurtculturen kopen maar gewone yoghurt is toch net iets makkelijker. Nu is het dus afwachten of de zelf gemaakte yoghurt ook echt veel lekkerder en minder zuur is.